Föredrag, evenemang, konferenser som KID inbjuder till

 

Program hösten 2013

 

Göteborg

 


* Torsdagen 7 november kl. 18.30, Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr:

    

 Det heliga samlaget

Ett samtal om sexualiteten inom judendom, kristendom och islam. Vi diskuterar också vad som händer i mötet mellan den moderna synen på sex och religionens urgamla föreställningar. Samtalet äger rum mellan en sexolog och företrädare för judendom, kristendom och islam.

 

Stockholm

 

* Söndagen 29 september kl. 15 – 17, Stora synagogan, Wahrendorffsgatan 3, och S:ta Eugenia, Kungsträdgårdsgatan 12:

 

Synagoga och kyrka på nära håll

 

Först besöker vi stora synagogan på Wahrendorffsgatan 3 under sakkunnig ledning varefter vi går runt hörnet till S:ta Eugenia och katolska kyrkan där kyrkoherde Dominik Terstriep visar kyrkans interiör med accent på ”judiska rötter”. - Samling på gårdsplanen framför entrén till församlingshuset kl 14.50.

 

* Torsdagen 3 oktober kl. 19.00, S:ta Eugenia, Kungsträdgårdsgatan 12:

Modern islam?

Mohammed Fazlhashemi, professor i religionsfilosofi i Uppsala, presenterar nytt och okänt om islam som belyser aktuella världsproblem och relationerna mellan islam, judendom och kristendom. - Arrangör: KID, Kommissionen för interreligiös dialog i Stockholms katolska stift.

 

* Söndagen 24 november kl. 15 – 17, S:ta Eugenia, Kungsträdgårdsgatan 12:

Att hitta sina rötter

Om att finna sin familjs historia. Med Bertil Oppenheimer som berättar om sin bok "Till Sverige - Historien som aldrig blev berättad" och Anne-Charlotte Stam Rosenberg som visar sin film om mammans liv, "Mammas Resa - ett familjeöde".

 

* Söndagen 8 december kl. 15.00, S.ta Eugenia, Kungsträdgårdsgatan 12:

Jiddish – ett språk som fortfarande lever

Vad är jiddish för språk, vem talar det – bakgrund, historia, nutid och framtid. Ett mycket intressant föredrag av Ben Auerbach från Jiddishförbundet i Sverige. Därefter kommer Stockholms Jiddishkör att underhålla oss med ett urval av odödliga jiddishsånger.

 

 

---------

 

WORLD INTERFAITH HARMONY WEEK 2013

 

    Religionernas fredsskapande kraft

Förenta nationerna har utropat första veckan i februari till World Interfaith Harmony Week. Organisationen uppmanar till arrangemang av interreligiösa aktiviteter denna vecka.
I Stockholm uppmärksammar Interreligiöst fredsforum veckan med att anordna två vandringar mellan heliga rum söndagarna 3 och 10 februari. Däremellan blir det en vecka späckad med seminarier och workshops i Medborgarhuset. Fredsveckan avslutas med en ljusmanifestation på Medborgarhusets trappa klockan 17.30 söndagen den 10 februari.

Ladda ner hela programmet >